Endüstri 4.0, iş çevreleri, siyaset ve toplum gündemini son 3-4 yıldır meşgul eden meselelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu meseleye dair söylemlerdeki öngörüler ise pek de sınır tanımıyor. Üretimin tamamen robotlar ile gerçekleştiği, şehirlerin akıllı hale geldiği; buzdolabınızın marketle iletişime geçerek sipariş verebildiği, ihtiyacınız olan ürünü üç boyutlu yazıcılarla kendi evinizde yapabileceğiniz bir dünyadan bahsediliyor.
Birçok boyutu olan böyle bir konunun kısa bir yazıda incelenmesini beklemek hem konuya hem de yazana haksızlık olur. O yüzden ben bu kısa makalede, endüstri 4.0’ı tamamlayan kurumlardaki dönüşümün gerekliliğine vurgu yapmak istiyorum. (1) İnovasyon ve girişimcilik, (2) eğitim ve (3) kamu politikaları alanlarındaki dönüşümün gerekliliğini veriler ve örnekler eşliğinde vurgularken, Türkiye için de değerlendirmelerde bulunmaya çalışacağım.
Fakat öncesinde endüstri 4.0 kavramının ne anlama geldiğini, neleri kapsadığını açıklığa kavuşturmakla başlamanın gerekli olduğunu düşünüyorum.
Tamamı (PDF)
Emin Köksal serves as an Adjunct Professor at Bahçeşehir University and consultant at Dentons. He is also the Associate Editor-in-Chief of the journal Competition and Regulation in Network Industries. His research interests include industrial organization, platform economics, and competition policy, with a focus on telecommunications, energy, and digital markets.
At Bahçeşehir University, Professor Köksal has taught Managerial Economics at the MBA level and Industrial Organization to undergraduates. He has also developed courses on Generative AI, Climate Economics, Platform Economics, and Competition Policy in Digital Markets. His published works cover competition and regulatory issues across various industries, including platform business models, network neutrality regulations, and Internet usage patterns.
Professor Köksal has contributed to economic analyses for antitrust cases in sectors such as platforms, electricity, banking, cement, petroleum, and retail. He has also participated in regulatory discussions on topics like unbundling, net neutrality, and OTT regulations. Through his work, Professor Köksal aims to contribute to the ongoing development of competition policy and regulation.